1. Tavaszváró Bridzs Fesztivál

2016. február 19.-21. között rendezzük a Palatinus BE 1. Tavaszváró Bridzs Fesztiválját Kehidakustányban. A rövid ismertetőt itt lehet megtekinteni: Tavaszváró Bridzs Fesztivál. A versenyeken a részvétel korlátozott létszámú, ezért előnevezés szükséges Hajdu Gabriellánál (70-320-4458, vagy a Klub telefonszámán: 1-784-9095).

Előnevezni online is lehet: ITT

Partnerkereső: ITT

Részletes Program Ismertető

Főverseny: választható

Tavaszváró MP párosverseny 6 fordulóban fordulónként 15-16 leosztás, különértékelt “A” és “B” szekció. Korlátozott számú résztvevővel: “A” csoport max 30 pár, “B” csoport max 40 pár. A győztesek kupákat és díjakat kapnak. A rendezvényen a nemzetközi szabályok és a Magyar Bridzs Szövetség szabályai érvényesek. Mesterpontszerző verseny.

Péntek

17.00 – 19.00 Tavaszváró páros 1. forduló “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

19.00 – 20.00 Vacsoraszünet

20.00 – 22.00 Tavaszváró páros 2. forduló  “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

Szombat

17.00 – 19.00 Tavaszváró páros 3. forduló  “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

19.00 – 20.00 Vacsoraszünet

20.00 – 22.00 Tavaszváró páros 4. forduló  “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

Vasárnap

10.00 – 12.00 Tavaszváró páros 5. forduló  “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

12.10 – 14.10 Tavaszváró páros 6. forduló  “A” és “B” szekciónak párhuzamosan

14.30 – 15.00 Eredményhirdetés, záró koktél

MP– MatchPonts- az az eredményszámítás, amikor minden ütésnek jelentősége van, – az adott leosztás “szkórlapján” található beírásokat sorba állítjuk – az eredményeket %-os formában adjuk meg.

A 6 forduló szokatlan a párosversenyeken – itt egy-egy forduló csak 15-16 leosztás, naponta (péntek este, szombat este, vasárnap délelőtt) 2 fordulót bonyolítunk (max. 32 leosztás naponta) úgy, hogy pénteken és szombaton a két forduló között 1 órás vacsoraszünet van.

“A” szekció – nevezéskor választható – max. 30 pár teljes kör – minden pár ellen játszunk – ajánlom azoknak a játékosoknak, akik homogén, erős mezőnyben szeretnék megmérettetni bridzstudásukat, a verseny izgalmáért és nem utolsó sorban a magyar viszonylatban magasnak mondható díjért is játszanak.

“B” szekció – nevezéskor választható – max. 40 pár -u.a. a mozgatás, u.a leosztások, mint az “A” szekcióban – jól szervezett verseny azoknak a játékosoknak, akik még nem “úsznának a mélyvízben”, a játék szépségét élvezik elsősorban, sikeres játékukkal kiérdemlik a játékostársak és versenyrendezők elismerését, amely nem csak baráti vállveregetésből áll, – bár az is nagyon jól tud esni – hanem értékes tárgydíjakban is megnyilvánul

Mellékversenyek

BAM- Board-a-Match-választható

Szombat 13.30 – 16.30 BAM – 20-24 leosztás

A MatchPonts elszámolást lehet használni csapatversenyeken is.

Az úgynevezett Board-A-Match, ahol a lejátszott kiosztásban a győztes csapat egy pontot, a vesztes nullát és ha döntetlen, (azonos az eredménye a leosztásnak a két asztalon) akkor fél-fél pontot kap.

Minden lejátszott kiosztás egy „KO”. Az eredménye 1:0, 0:1, vagy ha döntetlen: 0,5:0,5. A csapatmeccsen lejátszott partik eredményét összeadjuk, így alakul ki a végeredmény: pl. 10 leosztásban 6:4

A MatchPonts elszámolású versenyeken minden leosztás azonos súllyal esik a latba: lehet topszkórt írni az adott partiban részjátékkal, gémbemondással vagy szlemmel, vagy akár bukással is, vagy olyan ellenjátékkal, ahol az ellenfelünk kevesebbet üt, mint a “mezőny”.

A BAM csapatversenyt lehet játszani svájci, dán, ültetéssel (egy ellenfél ellen lejátszott meccs eredménye alapján ültetjük a következő fordulót), vagy párosversenyszerű mozgatással. (Párok kettővel kisebb számú asztalhoz mennek a csere alkalmával, a tokokat pedig a csapat helyben maradó párja eggyel kisebb számú asztalhoz adja tovább. Félidő elteltével, mikor a csapat mindkét párja játszotta már a kiosztást, lehet látni az adott parti eredményét)

IMP nyitópáros – választható

Péntek 13.30 – 16.30 Nyitó IMP páros – 20-24 leosztás

International Match Points (IMP): Az IMP elszámolási skálát leginkább a csapatversenyeken (négy játékot képez egy egységet) használják. A csapat egyik párja Észak-Dél-en ül az egy asztalnál, és Kelet-Nyugat lapjával játszik a másik asztalnál. Amikor mindkét asztalon lejátszottak minden leosztást, a csapatok összehasonlítják az eredményeket.
Például, ha az egyik oldalon belicitálnak és teljesítenek 4 kőrt, írnak 420 pontot. Ha a másik asztalon ugyanebben a leosztásban a bemondott 4 kőrt elbukják egyszer, a másik vonal kap 50 pontot. A csapat összes írása ebben a kiosztásban összesen 470 pont. Ez ha átalakítjuk az IMP skála segítségével, akkor a csapat ebben a kiosztásban 10 IMP-et szerzett.
Az IMP elszámolást lehet használni párosversenyeken is.A lejátszott kiosztás eredményeiből kiszámoljuk (számítógéppel) az átlagot és minden pár elért eredményét ehhez az átlaghoz hasonlítjuk úgy, hogy a pontkülönbségeket az IMP skála segítségével konvertáljuk. A verseny végeredménye úgy alakul ki, hogy a leosztásokban megszerzett (+) és elveszített (-) IMP-ket összegezzük.

Az IMP versenyen egy-egy kiosztás nem azonos súlyú. Vannak olyan partik, ahol nulla körül van az átlag, a megszerezhető IMP is kicsi, más leosztásban pedig nagy az “IMP forgalom”. Több IMP-t lehet szerezni azokban a partikban, ahol gémet vagy szlemet lehet belicitálni, teljesíteni, vagy buktatni. A szűröknek nincs nagy jelentősége ebben az elszámolási formában. Törekedni kell a bemondások biztonságos teljesítésére. Az ellenjátékosoknak a legfontosabb, hogy a bemondott gémet-szlemet elbuktassák.

.